Agenda

Expositie 'De Vondst Vertelt'

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Heerlen werd bevrijd. De expositie ‘De vondst vertelt’ geeft een inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding. Uit persoonlijke archieven zonden bewoners voorwerpen met verhalen in. Deze ruim 30 vondsten vertellen elk een uniek verhaal uit die tijd. Gratis te bezoeken van 18 september t/m 31 december 2019.

Opening 'De Vondst Vertelt'

Woensdag 18 september om 16.30 uur opent de expositie ‘De vondst vertelt’ officieel zijn deuren in De Vondst. Met een aantal sprekers en onder het genot van een hapje en een drankje willen we samen met jou proosten op de vrijheid. Hierbij zijn?

Workshop 'Maak je eigen zegel'

Lang geleden, tijdens de Middeleeuwen, in een kasteel in Valkenburg, leefden Walram en Elisabeth. Maar wie waren Walram en Elisabeth?
Waren ze ridders, man en vrouw, broer en zus, tante en neef? Van hen hebben we hun eigen zegelstempels gevonden. Die stempels zijn nu in De Vondst te zien! Maar niet alleen maar te zien.. Je hoort er ook een heel spannend verhaal bij! En na afloop mag jij je eigen zegel maken. Wat staat er op jouw zegel?
Meld je aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Workshop Cultura Nova: Dichter op de muur

Workshop Cultura Nova: Dichter op de muur
Murals in Heerlen: ze zijn er overal. Je loopt erlangs, je vindt ze mooi, interessant of vreemd. Je kunt er uren naar kijken, je kunt er hele verhalen over vertellen, ze betekenen iets voor je, je kunt er van alles bij verzinnen. Je kunt er gedichten over schrijven! Hou je van schrijven en ben je geïnteresseerd in murals? Doe dan mee met de workshop ‘Dichter op de muur’. Laat de beelden spreken en maak er woorden van. De workshop begint met samen kijken naar de mural die verwijst naar het Romeins verleden van Heerlen. Het schrijven gebeurt binnen bij De Vondst onder leiding van schrijfdocent Heleen Schoone. Iedereen kan meedoen. Geen echte schrijfervaring nodig! Kosten: € 11,50 per persoon.

Archeohotspot onder begeleiding
van het Archeologisch Depot

In Limburg worden een hoop mooie zaken gevonden, bijvoorbeeld aardewerk, metaal, glas, bot en steen. Een archeoloog bekijkt deze zaken, registreert ze en determineert ze. Wil jij ons helpen deze vondsten te bekijken en te selecteren welke vondsten ‘museumwaardig’ zijn of geschikt zijn voor restauratie? Iedereen is welkom!

Archeohotspot Kids! Leer restaureren

Maak onder begeleiding van experts replica muntjes schoon en probeer het muntje te determineren. Of probeer scherven weer aan elkaar te puzzelen zodat het potje of kommetje met behulp van speciale tape weer in elkaar staat.

Archeohotspot onder begeleiding van Restaura

In 2014 is een grote hoeveelheid neogotisch glas gevonden in Roermond. Dit glas wordt op kleur gesorteerd zodat het glas weer gerecycled kan worden voor nieuwe kerkramen. Kom je ook helpen? Iedereen is welkom!

Rondleiding door Restaura en Depot

Je wordt rondgeleid door een van de restauratoren van Restaura en de archeologen van ons Archeologisch Depot en je krijgt inzicht hoe de restauratoren te werk gaan en je mag ze natuurlijk van alles vragen!

Rondleiding van Vondst tot Vitrine

Wil je weten hoe het proces van vondst tot vitrine tot stand komt? Wat gebeurt er als er iets gevonden wordt in Limburg? Wat doet een archeoloog eigenlijk? Hoe belandt een vondst uiteindelijk in de vitrine van een museum? Wil je antwoord op deze vragen? Laat je dan rondleiden door onze vrijwilligers en ontdek de wondere wereld van de archeologie.

Romeinenweek

Presentatie: Cold case Villa Voerendaal.
Maak kennis met Villa Voerendaal! Tijdens de Romeinenweek is er een speciale tentoonstelling ingericht in De Vondst. Bewonder de diverse vondsten waaronder de ‘dame van Voerendaal’ en leer hoe de bewoners van de villa destijds leefden aan de hand van diverse objecten. De tentoonstelling is te zien van 4 tot en met 12 mei in De Vondst. De onderzoekers zijn daarnaast op zoek naar tastbare herinneringen van gewone Limburgers aan de villa en omgeving. Zijn er foto’s, zijn er verhalen, zijn er mensen die iets gevonden hebben? Wie iets heeft, kan het in de Romeinenweek in De Vondst komen delen.

Ontmoet de Dame van Voerendaal.
Ben jij benieuwd hoe het portret van de dame van Voerendaal werd gemaakt? Op 4 en 5 mei wordt haar portret live geboetseerd door Koppig Limburg! Wil jij weten hoe een 3d-scan en 3d-print werkt? Kom dan naar De Vondst! We scannen het portret van de dame live in en printen het tegelijkertijd. Je krijgt een sleutelhanger van de dame van Voerendaal meteen mee naar huis! In het weekend van 4 en 5 mei staan onze gidsen voor je klaar om je rond te leiden door de tentoonstelling Cold case Villa Voerendaal’. Bewonder de diverse vondsten en leer hoe de bewoners van de villa destijds leefden.

Ambachtelijk en digitale reconstructie van een Romeins vrouwenportret
Demonstratie 3D scannen portret Dame van Voerendaal; Demonstratie 3D printen kopjes Dame van Voerendaal; Demonstratie portret Dame van Voerendaal boetseren door Koppig Limburg

Rondleidingen ‘Cold case Villa Voerendaal
Tijdens het eerste weekend van de Romeinenweek zijn er diverse publieksactiviteiten in De Vondst. Maak bijvoorbeeld kennis met de Dame van Voerendaal, ze is dit weekend speciaal bij ons op bezoek! Zij kan je alles vertellen over haar leven rondom de villa. Wat wil jij haar vragen?

Rondleidingen ‘Cold case Villa Voerendaal’
Op woensdag 8 mei staat onze gids voor je klaar om je rond te leiden door de tentoonstelling Cold case Villa Voerendaal’. Bewonder de diverse vondsten en leer hoe de bewoners van de villa destijds leefden.

Demonstratie restaureren Romeinse objecten door Restaura
Ben jij geïnteresseerd in hoe Romeinse objecten worden gerestaureerd? Kom dan om 14.00 naar De Vondst! De restauratoren demonstreren live hun werkzaamheden met speciale Romeinse objecten!

Lezing Beatrice de Fraiture, Onderzoek Villa Voerendaal
Wil jij weten hoe het onderzoek naar Villa Voerendaal gaat? Villa Voerendaal moet rond het jaar 100 een enorm agrarisch bedrijf zijn geweest. Al in 1985 werd de villa grotendeels blootgelegd, maar die opgravingen zijn nooit onderzocht. Onder leiding van het Limburgs Museum kijkt een team van experts nu voor het eerst naar deze cold case. Beatrice de Fraiture, projectleider publieksprogramma Villa Voerendaal, vertelt je er graag meer over.

Rondleidingen ‘Villa Voerendaal producten van het land’
Op zaterdag 11 mei staan onze gidsen voor je klaar om je rond te leiden door de tentoonstelling Cold case Villa Voerendaal’. Bewonder de diverse vondsten en leer hoe de bewoners van de villa destijds leefden.

Agenda

Juli

Augustus

U kunt ons ook elders volgen

Contact

 • E-Mail:

  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 • Tel.:
 • Adres:

  Raadhuisplein 20
  6411 HK Heerlen

Openingstijden

 • Din - Vrij:

  10.00 t/m 17.00

 • Zat & Zon:

  12.00 t/m 17.00

 • Maandag:

  gesloten